Ápoló BSc

Azok jelentkezését várjuk, akik az alábbi főiskolai/BSc egészségügyi végzettséggel (oklevéllel) rendelkeznek:

  • dietetikus
  • gyógytornász, gyógytornász-fizioterapeuta
  • mentőtiszt
  • szülésznő
  • védőnő

Felvételi tárgyak

Kettőt kell választani: biológia, vagy fizika, vagy informatika, vagy kémia, vagy magyar nyelv és irodalom, vagy matematika, vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (egészségügy ismeretek), vagy egy idegen nyelv (választható nyelvek: angol, francia, latin nyelv, német, olasz, orosz, spanyol), vagy szakmai előkészítő tárgy (választható: egészségügyi alapismeretek, vagy közgazdasági alapismeretek).

A hallgatói jogviszony létesítésének feltétele (sikeres felvételi eljárást követően, passzív félév felvétele iránti kérelem esetén is) az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálatról és minősítésről szóló 40/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet értelmében a Pécsi Tudományegyetem által szervezett orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.

Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet a www.felvi.hu weboldalon 2018. február 15-éig!

A felvételi eljárás során lehetőség nyílik nemcsak a korábbi középiskolai és érettségi eredmények, hanem a főiskolai/BSc oklevél minősítése alapján is felvételizni.

Az oklevél minősítése alapján a felvételi pont alakulása a következő: közepes minősítésű oklevélnél 320 pont, jó minősítésnél 360 pont, jeles minősítés esetén 400 pont.

A felvételi eljárás díjmentes!

Levelező képzésben a felvételi eljárás során a választott képzési hely szerint kell megjelölni a képzést. Akár mindkét képzési hely megjelölhető, így nagyobb eséllyel lehet bekerülni a képzésre. Nappali képzés helye: Pécs.


Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév, mely ismeret befogadás esetén (kérelemhez kötött) csökkenthető, akár 4 szemeszterrel

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredit

Szakképzettség megnevezése: ápoló

 

Oklevélszerzéshez idegen nyelvi követelmény:

Az ápoló BSc oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből (akár eszperantó, vagy lovári, továbbá angol/német, stb) államilag elismert középfokú (B2) nyelvvizsga szükséges.

 

Finanszírozási forma: államilag támogatott

A képzés államilag támogatott, vagyis a képzés díjmentes mindazoknak, akik nem használták még ki az állam által biztosított 12 féléves keretet, míg az ezt kihasználó jelentkezők önköltséges képzésben vehetnek részt.

Államilag támogatott és önköltséges képzés esetében is utazási kedvezmény vehető igénybe (képzési hely és a lakhely között).

 

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Életkortól függően igényelhető a diákhitel, mely visszafizetésére munkáltatói cafeteria is felhasználható.

 

Képzés helye: nappali Pécs; levelező: Pécs, Szombathely.

Konzultációk – levelező képzésben:

A konzultációs napok rugalmasan, a hallgatói igények figyelembevételével kerülnek meghatározásra. Egy adott konzultációs napon az órák 8-18 óra között tartanak.

Az ápoló BSc oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből (akár eszperantó, vagy lovári, továbbá angol/német, stb) államilag elismert középfokú (B2) nyelvvizsga szükséges.


A Bsc szak elvégzése után lehetőség vagy Ápoló mesterképzési szak (Ápoló MSc) elvégzésére.

A tudományos pályára vágyók a képzés után jelentkezheznek saját Egészségügyi Doktori Iskolánkba.


Általános információk

Az ápolóképzés a hiányszakmák közé tartozik, így biztosak az elhelyezkedési lehetőségek, nem jellemző a más képzési területek érintő diplomás munkanélküliség. Emellett az egészségtudományi végzettségek közül ma ápolóként érhetsz el hazánkban a hazai kórházakban a legmagasabb jövedelmet. Ápolóként, vagy vezető ápolóként (osztályvezető, igazgató), a betegellátás bármely területén elhelyezkedhetsz, oktatóként középiskolákban, és egyetemen is oktathatsz, és akár saját vállalkozást is indíthatsz (pl.: házi ápolás). Az ápoló oklevél Magyarországon, mindössze hat vagy hét olyan végzettség közé tartozik, ami az Európai Unióban automatikusan elismerésre kerül, emellett nagyon keresett külföldön, így elmondható, hogy a külföldön is munkát vállalhatsz és akár az egymillió forintot is elérheti havi jövedelmed. Az ápoló oklevél Magyarországon, mindössze hat vagy hét olyan végzettség közé tartozik, ami az Európai Unióban automatikusan elismerésre kerül, emellett nagyon keresett külföldön, így elmondható, hogy a külföldön is munkát vállalhatsz és akár az egymillió forintot is elérheti havi jövedelmed.

Ezen alapképzés saját 1,5 éves MSc képzéssel is rendelkezik, amelynek birtokában az ápolók képesek a betegellátásban komplex kiterjesztett hatáskörrel járó önálló munkavégzésre. Felelősségteljes, kibővített feladatkörökkel hozzájárulhatnak a demográfiai változásokból a krónikus betegségek okozta nehézségekből, technológiai fejlődésből a várólistákkal kapcsolatos nehézségekből, az egyes területeket kiemelten érintő orvoshiánytól, valamint az egészségügyre jellemző forráshiányból eredő problémák kezeléséhez.

Ez a hivatás komoly felelősséggel jár és elmélyült egészségtudományi és természet-orvostudományi ismeretek követel a szakma művelőjétől. Megismered a szervezet normál működésének anatómia és élettani alapjait, a betegségek okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit. Demonstrációs és szimulációs egységeinkben élethű szimuláció eszközökön sajátíthatod el a különféle beavatkozásokat (pl.: vérvétel, infúziós terápia, betegvizsgálat, punkciók).

Ápolás BSc oklevél birtokában:

  • Az egészségügyi szakdolgozók között kiemelkedő a bérezés. Pl.: intenzív osztályon akár bruttó 350 000 ft/hó (pótlékokkal, túlóra nélkül)
  • Kiemelkedő elhelyezkedési és gyors vezetői karrier lehetősége.
  • Lehetőség nyílik a kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzésre jelentkezni, és 1,5 év alatt 6 szakápolói specializáció egyikén (aneszteziológiai, geriátriai, intenzív, közösségi, perioperatív, sürgősségi) piacképes, kibővített kompetenciát adó egyetemi (msc) oklevelet szerezni.


Ápoló Bsc

Életképek a szak hallgatóival

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

(72) 251 - 146

info@etk.pte.hu