Népegészségügyi ellenőr BSc

ÚJDONSÁG! A 2021-es tanévben már az I. félévtől kezdve Pécsett tanulhatsz!

Pestis, kolera, ebola, TBC, influenza: hosszan sorolhatnánk az emberiséget tizedelő járványokat, melyek időről időre felbukkannak, majd eltűnnek. Salmonella, Shigella, Calici: ezek a látszólag ártalmatlan nevek súlyos hasmenést okozó baktériumokat takarnak. Testünket a környezetünkben élő mini gyilkosoktól az immunrendszer védi, de nem mindig hatékonyan. Segítségre szorul, melynek kulcsa a prevenció, azaz megelőzés. Az emberiség történelme során milliók halála árán szerzett tapasztalattal bír a betegségek terjedése terén, a tudomány fejlődésével pedig hatékony eszközt kapott a mikroterroristák leküzdésére (köszönet Z. Jansen- mikroszkóp és A. Fleming - antibiotikum). Egy népegészségügyi ellenőr a betegségek ellen vívott harc James Bondja, egy lépéssel próbálja megelőzni a betegségek kialakulását.


Felvételi tárgyak

A felvételi tárgyak részletes információinak megtekintéséhez kérem, látogasson el a felvételi tárgyak aloldalunkra!


Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredit

Szakképzettség megnevezése: népegészségügyi ellenőr

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Képzés helye: PécsPár éve anyukám rosszul lett a melegtől a Balatonon. Bekéretőztünk egy büfébe árnyékért, és hogy anyukám felfrissítse magát, megmossa az arcát. Hálásak voltunk érte, ám mikor bementünk át kellett mennünk a konyhán. Amit ott láttunk, attól majdnem én is rosszul lettem…

Manapság divatos oltásellenesnek lenni, pedig sokaknak az élete múlik az átoltottságon. Ezért megéri harcolni.


Általános információk

A modern kor embere nem kíméli sem önmagát, sem környezetét. A globalizáció és urbanizáció kedvez a betegségek terjedésének. Mi következik ebből? A betegségek megelőzéséhez, az egészséges környezet kialakításához szükség van szakemberekre. Klasszikusan az ÁNTSZ megyei és járási intézetei, egészségügyi és egészségpolitikai intézmények, egészségbiztosítási-, környezetvédelmi- és, foglalkozás-egészségügyi intézmények nyújtanak elhelyezkedési lehetőséget. Ha kedvet kapsz a kutatáshoz, oktatáshoz, vár a Népegészségügyi MSc képzés és ha vonz a tudományos pálya, a doktori iskolánkban doktori címet is szerezhetsz.

Az egészségtudományi alapozást követően szakmai tárgyak várnak: epidemiológiai és népegészségügyi ismeretek, környezet-, táplálkozás- és élelmezés-, foglakozás-, gyermek- és ifjúság-egészségtan, élelmiszerbiztonság, belgyógyászat, toxikológia. Ezek után gyakorlat vár az ÁNTSZ-nél, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataloknál, munka- és foglalkozás egészségügyi, illetve, kórházhigiénés szolgálatoknál.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

+36-30-1842289

info@etk.pte.hu