Orvosi diagnosztikai laboratóriumi analitika BSc

Biztosan Tőled is vettek már vért! Nem kellemes élmény, de elengedhetetlen egyes betegségeknél a helyes diagnózis felállításához. Tudod, hogy mi is történik a vérrel teli kémcsövekkel? Hogy kik dolgozzák fel a mintát? A laboranalitikusok feladata, hogy kihámozzák a beküldött mintákból – nemcsak a vérből, hanem egyéb testnedvekből, szövetekből – a szervezetedben zajló folyamatok objektív paramétereit. Ez a tudományág a mikroszkóp felfedezése óta nagy utat járt be, folyamatosan fejlődő ága az orvostudománynak. Nap, mint nap újabb és újabb vizsgálómódszerek látnak napvilágot, mely megkönnyítik a gyógyítást. A szakma magas szintű művelése összetett tudást igényel annak gyakorlójától: mikrobiológiai, élettudományi, kémiai és informatikai tudásra is szükséged lesz, hogy jó szakemberré válj.


Felvételi tárgyak

A felvételi tárgyak részletes információinak megtekintéséhez kérem, látogasson el a felvételi tárgyak aloldalunkra!


Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredt

Szakképzettség megnevezése: orvosi diagnosztikai analitikus

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Képzés helye: nappali és levelező: KaposvárSzeretnék a magam módján “visszaadni” valamit. Nem utolsó sorban pedig érdekel mi zajlik a “háttérben“

Ezen a területen mindig van munkalehetőség valamint jó érzéssel tölt el, ha tudtok valamilyen formában segíteni másokon.


Általános információk

A laboranalitika dinamikusan és gyorsan fejlődik, így folyamatosan kell a szakember utánpótlás. Az egészségügyi ellátó szektorban sok olyan szakemberre van szükség, akik képesek önálló laboratóriumi munkára a diagnosztikai és a kutatólaborokban. Munkát vállalhatsz ellenőrző- és minősítő laboratóriumokban, valamint a laboreszközöket és vegyszereket forgalmazó cégeknél. Az új eljárások, eszközök, műszerek megjelenése miatt a folyamatos tanulás elengedhetetlen. Ha szeretnél továbbtanulni, megteheted karunk Klinikai laboratóriumi kutató MSc képzésén. A tudományos munka iránt érdeklődőket várja doktor iskolánk.

Az egészség- és természettudományi (anatómia, élettan, kémia, biológia) alapozó tárgyak után következnek a laboratóriumi ismeretek (pl. mintavétel, mintakezelés, automatizáció, hematológia és hemosztazeológia, toxikológia, izotópdiagnosztika, immundiagnosztika, hisztokémia, molekuláris genetika, citológia) majd a megszerzett tudást élesben is kipróbálhatod a laboratóriumi gyakorlatok alkalmával.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

+36-30-1842289

info@etk.pte.hu