A képzés célja
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező gasztroenterológiai szakdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabban a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat megfogalmazni a gasztrointesztinális rendszert érintő betegségekben szenvedő betegek részére.
A gasztroenterológiai szakdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő gasztroenterológiai betegek számára, mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.
A gasztroenterológiai szakdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a táplálkozástudományi kutatásokba, a gasztrointesztinális rendszert érintő betegségekkel foglalkozó team munkáját elősegíteni, kiegészíteni.
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök, és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): Anatómia (ik: Az emésztőrendszer anatómiája), Élettan, Kórélettan (ik: Az emésztőrendszer élettana és kórélettana), Biokémia (ik: Az emésztés biokémiája), Biofizika (ik: diagnosztikai vizsgáló rendszerek), Egészségpszichológia (ik: pszichoszomatikus betegségek), Speciális élelmiszerek (ik: pre- és probiotikumok, tápszerek, étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek)
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): Belgyógyászat (ik: emésztőrendszer betegségei), Gyógyszertan (ik: klinikai gyógyszertan), Klinikai dietetika (ik: gyógyszer-táplálék interakciók), Táplálásterápia (ik: táplálásterápia), Gyermekgyógyászat (ik: gyermekgasztroenterológia), Sebészet (ik: emésztőrendszeri műtétek), Relaxációs technikák (ik: relaxációs technikák)
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): Étlaptervezés (ik: Nutricomp program-étrend összeállítás), Dietetikai I. (ik: hasmenés, székrekedés, hányás dietoterápiája), Dietetika II. (ik: malabsorbtió, maldigestio dietoterápiája), Dietetika III. (ik: emésztőrendszeri daganatok dietetikája), Dietetika IV. (ik: sebészeti dietetika), Dietetika V. (ik: felső és alsó tápcsatorna vérzései, gastritis, fekélyek), Dietetika V. (ik: gyermek dietetika), Dietetika VI. (ik: vékonybél-, vastagbél rezekciók, SIBO okok, rövid bél szindróma, bélelzáródás, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa)
Szakmai gyakorlat (ik: endoszkópos labor, sebészet)
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): Prezentációs technikák (ik: prezentációs technikák), Egészségügyi kommunikáció (ik: betegedukáció, tanácsadás), Jogi ismeretek (ik: egészségügyi jog), Etikai ismeretek (ik: egészségügyi etika), Dietetikai dokumentáció (ik: döntési algoritmus, protokoll, költséghatékonyság)
A gasztroenterológiai szakdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
Továbbtanulási lehetőségek, doktori képzés
A szakirányú továbbképzést követően a hallgatók a Kar mesterképzésein is folytathatják tanulmányaikat, majd a képzés végzését követően a Kar doktori képzésében vehetnek részt, melynek végén doktori fokozatot (PhD.) szerezhetnek.
Kiket várunk?
A jelentkezés feltétele legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség. Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint nyelvvizsga bizonyítvány másolata.
Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, bővebb információ a továbbképzések indítási helyeiről, indításának minimális hallgatói létszámáról, a csatolandó dokumentumok és a felvétel egyéb követelményekről az info@etk.pte.hu címen kérhető.