A képzés célja
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező sportdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabb edzések mellé felsorakoztatni a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat annak érdekében, hogy mind az amatőr, mind a profi sportoló teljesítménye maximumát tudja nyújtani, egészségének megtartása mellet.
A sportdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására sportág, mozgásforma és az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási intervenciók megtervezésére és kivitelezésére, terápiás étrendek kialakítására mind az egészséges – mind az eltérő egészségügyi állapottal rendelkező sportolók esetén. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra is, hogy az egészséget, és az optimális teljesítményt szem előtt tartva, mind a hobbi, mind a versenysportolók számára a felkészülési és verseny időszakban megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.
A sportdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a sporttudományi kutatásokba, a sportkutatásokkal foglalkozó team munkáját elősegíti, kiegészíti.
Képzési díja:
A szakirányú továbbképzés díjának megtekintéséhez kérem
kattintson ide! (a táblázat a lap alján található)
Részletes felvilágosítás
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon cím: 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3., tel/fax: (30) 184-2289, (30) 184-2428, e-mail:
info@etk.pte.hu kérhető.
A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportdietetikus szakirányú továbbképzési szak
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Sportdietetikus
A szakirányú továbbképzés képzési területei: Orvos- Egészségtudomány
Képzési idő: 2 félév
Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 60 kredit
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök, és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): sportanatómia, terhelésélettan, sportélettan, biofizika, biomechanika, biológia, biokémia, élelmiszerkémia
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): rekreáció, sporttáplálkozás alapjai, különböző korcsoportok sporttáplálkozása, sport és folyadékfogyasztás, étrend-kiegészítők,
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): egészségfejlesztés, sportpedagógia, sportpszichológia, sportág-specifikus táplálkozás, fogyatékkal élők sporttáplálkozása, étlaptervezés, szakmai gyakorlat
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): sport és prevenció, fizioterápia, relaxációs technikák, rendezvényszervezés, sportmenedzsment, prezentációs ismeretek
A szakdolgozat kredit értéke: 0 kredit
A sportdietetikus a szakképzettség birtokában ismeri:
- a biokémia és az élelmiszerkémia legújabb tudományos eredményeit, amely ismeretanyagon keresztül értik, hogy a tápanyagok hasznosulása hogyan és milyen módon a legideálisabb
- a molekuláris biológia legújabb tudományos eredményeit, összetett módon szemlélik az élő szervezet szerveződési szintjeit perkurzoroktól a sejteken keresztül egészen az emberig
- a szív, a keringési és a légzési rendszer működését,
- a kardio-respiratórikus rendszer terhelés adaptációját,
- az aerob és anaerob energiaszolgáltatás folyamatát (energetikáját),
- a fizikai igénybevétel, a külső terhelés élettani hatásait,
- a rendszeres testedzés hatásait a holisztikus értelemben vett egészségre,
- a korszerű edzéselméleteket, a terhelés, a kifáradás, a kondícionálás, a teljesítményfokozás élettani alapjait
- mozgatórendszer sportág specifikus mechanikai működését, valamint a mozgatórendszer működését vizsgáló eszközöket és eljárásokat
- az életminőséget károsító, illetve javító tényezőket, a rekreáció az életminőség összefüggéseit
- az egészségfejlesztési programok kialakításához szükséges alapvető ismereteket, amelyekete alkalmaz egyéni, közösségi és szervezeti szinten is
- a sportolók energia és egyéb tápanyag szükségletét,
- a beépíthető fehérje, zsír, szénhidrát vitamin és ásványi anyag forrásokat, élelmiszerkategóriákat
- a különböző életszakaszokban ajánlható étrend elemeit
- és képes étrendet összeállítani a sporttáplálkozás lehetőségeit és szükségleteit figyelembe véve
- a sportolók folyadékszükségletét és a sportágakhoz fűződő folyadékbevitel mértékét
- a legnépszerűbb sportitalokat és azok jellemzőit
- a teljesítmény és versenysport legfontosabb szabályait, képes a versenysportolóknál különbséget tenni, az anaerob aerob energia rendszerek között
- a szénhidrát-feltöltési technikákat, a tápanyagok optimális beviteli lehetőségét versenysportolóknál
- a NutriComp Sport – programot, melynek segítségével, képes a megtanult ismeretanyag birtokában (korcsoportok, sportágak, vegetáriánus sportoló, regeneráló étrendek) egyéni és csoportos étlaptervezésre
- a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők közti különbségeket és hasonlóságokat
- a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők pozitív élettani hatásait valamint képes objektíven megítélni az ezen termékcsoportokban rejlő kockázatokat is
- és képes önállóan döntést hozni arról, hogy mely termékek illeszthetőek be a korszerű sporttáplálkozásba, a kitűzött étrendi- vagy éppen versenycélok függvényében
- az egészségfejlesztés koncepcióját, képes önálló egészségfejlesztési terv elkészítésére
- és képes hitelesen ellátni az egészségfejlesztői feladatokat
- a sportoktatás folyamatát és a sportágválasztás befolyásoló tényezőit
- a sportpszichológia alapvető módszereit, amelyeket készség szintjén alkalmaz is
- a fogyatékkal élő sportolók egyénre szabott szükségleteit
- a prevenciós sport programok kialakításához szükséges állapot felmérések módszereit és eszköztárát,
- a rehabilitációs programok kialakításához szükséges feltételeket és eszközöket, részt vesz komplex rehabilitációs és táplálkozási programok kidolgozásában
- a megfelelő relaxációs technika kiválasztására és alkalmazására
- az egészségnevelést, az egészség megőrzést célzó nemzeti, regionális, helyi, lakóközösségi és nemzetközi programokat
- a mozgásprogramokban alkalmazható technikákat, amelyeket önállóan képes alkalmazni is
- a prezentációs technikákat és annak eszközrendszerét
- a sportgazdasági alapfogalmakat, összefüggéseket
- az üzleti logika sportbeli működését
A sportdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
- az egyén életmódját elemezve rizikófaktorok megállapítására, életmód tanácsadásra, egészségfejlesztési programok kidolgozására,
- egyénre szabott megelőző, egészségfejlesztő, dietoterápiás programok összeállítására, megszervezésére és kivitelezésére,
- tervet és programot állít össze mind amatőr- mind profi sportolóknak, ötvözve a táplálkozás – és sporttudomány alapelveit és tapasztalatait,
- sport specifikus táplálkozási szolgáltatás biztosít egyéneknek, teameknek, csoportoknak,
- szűréseket, méréseket, követést és monitorozást végez versenysportolóknál és hobbi sportolóknál különböző körülmények között,
- hatékony, integrált, korszerű és tudományos alapokon nyugvó táplálkozási intervenciót valósít meg a felkészülési és verseny időszakokban a versenysportolók számára,
- gondoskodik a sporttáplálkozás oktatásáról az aktív fiatal korúak számára a legkülönbözőbb közösségekben (iskolák, iskola utáni programok, klubok)
- szolgáltatást nyújt sporttáplálkozási folyamatokban, az egyetemek különböző rekreációs központjaiban az aktívan sportoló hallgatóknak, a személyzetnek, akik fizikai aktivitást végeznek.
- korszerű táplálkozási ismereteket és szolgáltatást nyújt egyénileg és csoportosan sportolóknak, az egészség megőrzésre fókuszálva, különös tekintettel a betegség megelőzés szempontjaira.
- tanácsot adnak versenysportolóknak és aktív egyéneknek különböző fizikai aktivitási helyzetekhez igazodva,
- részt vesz tudományos teamek munkájában a sport különböző területein,
- hatékonyan alkalmaza a megszerzett ismereteket és a bizonyítékokon alapuló elveket a kliensek és páciensek adatainak értékelésénél, ezen csoportok bizonyos értékeinek (pl.: laborlelet, antropometriai értékek) analízisére, közlésére és interpretálására,
- ismereteit és jártasságát a dietetika területén a szakmai szervezetek (EFAD, MDOSZ) gyakorlati standardjainak, valamint szakmai előírásainak megfelelően alkalmazza,
- programokat tervez, vezet, értékel és ismerteti a táplálkozási kutatások eredményeit a mozgás és sport területén,
- tanítja a táplálkozást a mozgás és sport területén, felhasználva a gyakorlati tapasztalatokat (pld. élelmiszer nyersanyag vásárlás, ételkészítés, tartósítás kertészkedés mint hatékony fogyókúrás eszköz, különböző lehetőségek a testtömeg növelésére a zsírmentes testtömeg javára.)
- egyéni és csoportos étrendet állít össze a felkészülési időszak alatt ugyan úgy, mint sportesemények, versenyek idejére,
- szintetizálja a tudományos adatokat, lefordítja a gyakorlat nyelvére, és közzéteszi a szakmailag releváns és megalapozott információkat a média különböző területein (internet, TV, írott sajtó)
Személyes adottságok, készségek
A sportdietetikus rendelkezik:
- jó kommunikációs készséggel,
- kreativitással, rugalmassággal,
- probléma felismerő, elemző és megoldó készséggel,
- az új ismeretek befogadására való képességgel,
- személyes felelősségérzettel,
- társadalmi érzékenységgel,
- empátiával; humánummal,
- erkölcsi normák tiszteletben tartásával,
- megbízhatósággal, pontossággal,
- magas szintű szervezőkészséggel,
- a személyi jogok tiszteletben tartásával,
- az élethosszig tartó tanulás és önképzés képességével.
Hol helyezkedhetsz el?
A képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciák birtokában elhelyezkedhetsz sportegyesületeknél, szabadidős csoportoknál, sportkórházaknál, egyetemi, főiskolai szabadidős központoknál, sportmarketinggel és – menedzseléssel foglalkozó magáncégeknél és vállalatoknál, állami sportegyesületeknél, fitnesz, wellness központokban, sportkutatással foglakozó főiskolai és egyetemi teamekben, hadseregnél, tűzoltóknál, rendőrségnél valamint egyéb állami szervezeteknél.
Továbbtanulási lehetőségek, doktori képzés
A szakirányú továbbképzést követően a hallgatók a Kar mesterképzésein is folytathatják tanulmányaikat, majd a képzés végzését követően a Kar doktori képzésében vehetnek részt, melynek végén doktori fokozatot (PhD.) szerezhetnek.
Kiket várunk?
Legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.
További információk/Megjegyzés
Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat és a felvétel egyéb követelményeit a www.felvi.hu weboldal tartalmazza.