Sportdietetikus

A képzés célja

A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező sportdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabb edzések mellé felsorakoztatni a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat annak érdekében, hogy mind az amatőr, mind a profi sportoló teljesítménye maximumát tudja nyújtani, egészségének megtartása mellet.

A sportdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására sportág, mozgásforma és az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási intervenciók megtervezésére és kivitelezésére, terápiás étrendek kialakítására mind az egészséges – mind az eltérő egészségügyi állapottal rendelkező sportolók esetén. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra is, hogy az egészséget, és az optimális teljesítményt szem előtt tartva, mind a hobbi, mind a versenysportolók számára a felkészülési és verseny időszakban megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.

A sportdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a sporttudományi kutatásokba, a sportkutatásokkal foglalkozó team munkáját elősegíti, kiegészíti.

 

A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportdietetikus szakirányú továbbképzési szak 

A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Sportdietetikus

A szakirányú továbbképzés képzési területei: Orvos- Egészségtudomány

Képzési idő: 2 félév

Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 60 kredit

A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök, és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:

Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): sportanatómia, terhelésélettan, sportélettan, biofizika, biomechanika, biológia, biokémia, élelmiszerkémia

Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): rekreáció, sporttáplálkozás alapjai, különböző korcsoportok sporttáplálkozása, sport és folyadékfogyasztás, étrend-kiegészítők,

Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): egészségfejlesztés, sportpedagógia, sportpszichológia, sportág-specifikus táplálkozás, fogyatékkal élők sporttáplálkozása, étlaptervezés, szakmai gyakorlat

Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): sport és prevenció, fizioterápia, relaxációs technikák, rendezvényszervezés, sportmenedzsment, prezentációs ismeretek

 

A szakdolgozat kredit értéke: 0 kredit

A sportdietetikus a szakképzettség birtokában ismeri:  

  • a biokémia és az élelmiszerkémia legújabb tudományos eredményeit, amely ismeretanyagon keresztül értik, hogy a tápanyagok hasznosulása hogyan és milyen módon a legideálisabb
  • a molekuláris biológia legújabb tudományos eredményeit, összetett módon szemlélik az élő szervezet szerveződési szintjeit perkurzoroktól a sejteken keresztül egészen az emberig
  • a szív, a keringési és a légzési rendszer működését,
  • a kardio-respiratórikus rendszer terhelés adaptációját,
  • az aerob és anaerob energiaszolgáltatás folyamatát (energetikáját),
  • a fizikai igénybevétel, a külső terhelés élettani hatásait,
  • a rendszeres testedzés hatásait a holisztikus értelemben vett egészségre,
  • a korszerű edzéselméleteket, a terhelés, a kifáradás, a kondícionálás, a teljesítményfokozás élettani alapjait
  • mozgatórendszer sportág specifikus mechanikai működését, valamint a mozgatórendszer működését vizsgáló eszközöket és eljárásokat
  • az életminőséget károsító, illetve javító tényezőket, a rekreáció az életminőség összefüggéseit
  • az egészségfejlesztési programok kialakításához szükséges alapvető ismereteket, amelyekete alkalmaz egyéni, közösségi és szervezeti szinten is
  • a sportolók energia és egyéb tápanyag szükségletét,
  • a beépíthető fehérje, zsír, szénhidrát vitamin és ásványi anyag forrásokat, élelmiszerkategóriákat
  • a különböző életszakaszokban ajánlható étrend elemeit
  • és képes étrendet összeállítani a sporttáplálkozás lehetőségeit és szükségleteit figyelembe véve
  • a sportolók folyadékszükségletét és a sportágakhoz fűződő folyadékbevitel mértékét
  • a legnépszerűbb sportitalokat és azok jellemzőit
  • a teljesítmény és versenysport legfontosabb szabályait, képes a versenysportolóknál különbséget tenni, az anaerob aerob energia rendszerek között
  • a szénhidrát-feltöltési technikákat, a tápanyagok optimális beviteli lehetőségét versenysportolóknál
  • a NutriComp Sport – programot, melynek segítségével, képes a megtanult ismeretanyag birtokában (korcsoportok, sportágak, vegetáriánus sportoló, regeneráló étrendek) egyéni és csoportos étlaptervezésre
  • a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők közti különbségeket és hasonlóságokat
  • a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők pozitív élettani hatásait valamint képes objektíven megítélni az ezen termékcsoportokban rejlő kockázatokat is
  • és képes önállóan döntést hozni arról, hogy mely termékek illeszthetőek be a korszerű sporttáplálkozásba, a kitűzött étrendi- vagy éppen versenycélok függvényében
  • az egészségfejlesztés koncepcióját, képes önálló egészségfejlesztési terv elkészítésére
  • és képes hitelesen ellátni az egészségfejlesztői feladatokat
  • a sportoktatás folyamatát és a sportágválasztás befolyásoló tényezőit
  • a sportpszichológia alapvető módszereit, amelyeket készség szintjén alkalmaz is
  • a fogyatékkal élő sportolók egyénre szabott szükségleteit
  • a prevenciós sport programok kialakításához szükséges állapot felmérések módszereit és eszköztárát,
  • a rehabilitációs programok kialakításához szükséges feltételeket és eszközöket, részt vesz komplex rehabilitációs és táplálkozási programok kidolgozásában
  • a megfelelő relaxációs technika kiválasztására és alkalmazására
  • az egészségnevelést, az egészség megőrzést célzó nemzeti, regionális, helyi, lakóközösségi és nemzetközi programokat
  • a mozgásprogramokban alkalmazható technikákat, amelyeket önállóan képes alkalmazni is
  • a prezentációs technikákat és annak eszközrendszerét
  • a sportgazdasági alapfogalmakat, összefüggéseket
  • az üzleti logika sportbeli működését

 

A sportdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:

  • az egyén életmódját elemezve rizikófaktorok megállapítására, életmód tanácsadásra, egészségfejlesztési programok kidolgozására,
  • egyénre szabott megelőző, egészségfejlesztő, dietoterápiás programok összeállítására, megszervezésére és kivitelezésére,
  • tervet és programot állít össze mind amatőr- mind profi sportolóknak, ötvözve a táplálkozás – és sporttudomány alapelveit és tapasztalatait,
  • sport specifikus táplálkozási szolgáltatás biztosít egyéneknek, teameknek, csoportoknak,
  • szűréseket, méréseket, követést és monitorozást végez versenysportolóknál és hobbi sportolóknál különböző körülmények között,
  • hatékony, integrált, korszerű és tudományos alapokon nyugvó táplálkozási intervenciót valósít meg a felkészülési és verseny időszakokban a versenysportolók számára,
  • gondoskodik a sporttáplálkozás oktatásáról az aktív fiatal korúak számára a legkülönbözőbb közösségekben (iskolák, iskola utáni programok, klubok)
  • szolgáltatást nyújt sporttáplálkozási folyamatokban, az egyetemek különböző rekreációs központjaiban az aktívan sportoló hallgatóknak, a személyzetnek, akik fizikai aktivitást végeznek.
  • korszerű táplálkozási ismereteket és szolgáltatást nyújt egyénileg és csoportosan sportolóknak, az egészség megőrzésre fókuszálva, különös tekintettel a betegség megelőzés szempontjaira.
  • tanácsot adnak versenysportolóknak és aktív egyéneknek különböző fizikai aktivitási helyzetekhez igazodva,
  • részt vesz tudományos teamek munkájában a sport különböző területein,
  • hatékonyan alkalmaza a megszerzett ismereteket és a bizonyítékokon alapuló elveket a kliensek és páciensek adatainak értékelésénél, ezen csoportok bizonyos értékeinek (pl.: laborlelet, antropometriai értékek) analízisére, közlésére és interpretálására,
  • ismereteit és jártasságát a dietetika területén a szakmai szervezetek (EFAD, MDOSZ) gyakorlati standardjainak, valamint szakmai előírásainak megfelelően alkalmazza,
  • programokat tervez, vezet, értékel és ismerteti a táplálkozási kutatások eredményeit a mozgás és sport területén,
  • tanítja a táplálkozást a mozgás és sport területén, felhasználva a gyakorlati tapasztalatokat (pld. élelmiszer nyersanyag vásárlás, ételkészítés, tartósítás kertészkedés mint hatékony fogyókúrás eszköz, különböző lehetőségek a testtömeg növelésére a zsírmentes testtömeg javára.)
  • egyéni és csoportos étrendet állít össze a felkészülési időszak alatt ugyan úgy, mint sportesemények, versenyek idejére,
  • szintetizálja a tudományos adatokat, lefordítja a gyakorlat nyelvére, és közzéteszi a szakmailag releváns és megalapozott információkat a média különböző területein (internet, TV, írott sajtó)

 

Személyes adottságok, készségek

A sportdietetikus rendelkezik:

  • jó kommunikációs készséggel,
  • kreativitással, rugalmassággal,
  • probléma felismerő, elemző és megoldó készséggel,
  • az új ismeretek befogadására való képességgel,
  • személyes felelősségérzettel,
  • társadalmi érzékenységgel,
  • empátiával; humánummal,
  • erkölcsi normák tiszteletben tartásával,
  • megbízhatósággal, pontossággal,
  • magas szintű szervezőkészséggel,
  • a személyi jogok tiszteletben tartásával,
  • az élethosszig tartó tanulás és önképzés képességével.


Hol helyezkedhetsz el?

A képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciák birtokában elhelyezkedhetsz sportegyesületeknél, szabadidős csoportoknál, sportkórházaknál, egyetemi, főiskolai szabadidős központoknál, sportmarketinggel és – menedzseléssel foglalkozó magáncégeknél és vállalatoknál, állami sportegyesületeknél, fitnesz, wellness központokban, sportkutatással foglakozó főiskolai és egyetemi teamekben, hadseregnél, tűzoltóknál, rendőrségnél valamint egyéb állami szervezeteknél.

Továbbtanulási lehetőségek, doktori képzés

A szakirányú továbbképzést követően a hallgatók a Kar mesterképzésein is folytathatják tanulmányaikat, majd a képzés végzését követően a Kar doktori képzésében vehetnek részt, melynek végén doktori fokozatot (PhD.) szerezhetnek.


Kiket várunk?

Legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.


Részletes felvilágosítás
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Mária u. 5-7. tel.: (72) 251-146; Fax: 72/501-628 e-mail: info@etk.pte.hu) kérhető, illetve a kar honlapján, a www.etk.pte.hu címen található.

További információk/Megjegyzés
Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat és a felvétel egyéb követelményeit a www.felvi.hu weboldal tartalmazza.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

(72) 251 - 146

info@etk.pte.hu