Ápoló BSc

A modern betegellátásban többek között a fejlett technológiák alkalmazása és az orvoshiány miatt jelentősen felértékelődött az ápolók szerepe. Az EU legtöbb országában megszűnt a középfokú ápoló képzés, hiszen számos, korábban orvosok által ellátott tevékenységet látnak el ma már a BSc/MSc végzettségű ápolók (pl.: betegvizsgálat, gyógyszerrendelés, terápiás beavatkozások, stb.). Ha szíveseden választanád hivatásodul betegek gyógyítását, ápolását és segítését, vagy vonz az egészségügyi vezetői munkakör, ahol például osztályok/klinikák/kórházak ápolásigazgatójaként láthatsz el menedzseri feladatokat, akkor irány az ápolóképzés!


Ápoló BSc képzés Zomborban is!


Felvételi tárgyak

A felvételi tárgyak részletes információinak megtekintéséhez kérem, látogasson el a felvételi tárgyak aloldalunkra!

Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredit

Szakképzettség megnevezése: ápoló

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Képzés helye: nappali és levelező: Pécs, Szombathely, székhelyen kívüli képzés: Zombor


Ez vagyok én.
Pár éve viszonylag sok időt töltöttem kórházban, ahol igazán közelről belátást nyerhettem az ápolói hivatásba.
Az osztályon, ahol voltam, több nagyobb figyelmet és törődést igénylő beteg is volt. Próbáltam mindenkivel jó kontaktust kialakítani, amitől érzékelhetően nőtt az empátiám. Egyre inkább úgy éreztem, hogy ha másnak segítek, azzal magamon segítek. Akkor eldöntöttem: ez az a pálya, ami nekem való.
Amikor majd sikeresen elvégzem az egyetemet és ápoló leszek, csodás lesz ezt az érzést minden nap átélni.
Az érzést, hogy szükség van rám.
Ez az a szak, ahol a leginkább otthon érzem magam.
Ez vagyok én.

Számomra nagyon fontos lépcsőfok volt az, hogy felvételt nyertem az Egészségtudományi Karra, hiszen ezzel máris közelebb kerültem a célomhoz, hogy egy napon ápoló lehessen belőlem.
Biztos vagyok benne, hogy az egészségügyi képzés által bőven gyarapodni fog a tudásom, amit később kamatoztatni tudok ápolóként.
Nemrég még azon a parton álltam, ahol csupán álmodoztam és terveket szőttem. A túlpartot ugyan látni vélem a jövő homályában, de mindenképp szükség van egy hídra, ami segít eljutni oda.
Ezt a hidat jelenti számomra az egészségügyi képzés.

Szeretek az embereken segíteni és valamit visszaadni abból a sok jóból amit kaptam.


A Bsc szak elvégzése után lehetőség vagy Ápoló mesterképzési szak (Ápoló MSc) elvégzésére.

A tudományos pályára vágyók a képzés után jelentkezheznek saját Egészségügyi Doktori Iskolánkba.


Általános információk

Az ápolóképzés a hiányszakmák közé tartozik, így biztosak az elhelyezkedési lehetőségek, nem jellemző a más képzési területek érintő diplomás munkanélküliség. Emellett az egészségtudományi végzettségek közül ma ápolóként érhetsz el hazánkban a hazai kórházakban a legmagasabb jövedelmet. Ápolóként, vagy vezető ápolóként (osztályvezető, igazgató), a betegellátás bármely területén elhelyezkedhetsz, oktatóként középiskolákban, és egyetemen is oktathatsz, és akár saját vállalkozást is indíthatsz (pl.: házi ápolás). Az ápoló oklevél Magyarországon, mindössze hat vagy hét olyan végzettség közé tartozik, ami az Európai Unióban automatikusan elismerésre kerül, emellett nagyon keresett külföldön, így elmondható, hogy a külföldön is munkát vállalhatsz és akár az egymillió forintot is elérheti havi jövedelmed.

Ezen alapképzés saját 1,5 éves MSc képzéssel is rendelkezik, amelynek birtokában az ápolók képesek a betegellátásban komplex kiterjesztett hatáskörrel járó önálló munkavégzésre. Felelősségteljes, kibővített feladatkörökkel hozzájárulhatnak a demográfiai változásokból a krónikus betegségek okozta nehézségekből, technológiai fejlődésből a várólistákkal kapcsolatos nehézségekből, az egyes területeket kiemelten érintő orvoshiánytól, valamint az egészségügyre jellemző forráshiányból eredő problémák kezeléséhez.

Ez a hivatás komoly felelősséggel jár és elmélyült egészségtudományi és természet-orvostudományi ismeretek követel a szakma művelőjétől. Megismered a szervezet normál működésének anatómia és élettani alapjait, a betegségek okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit. Demonstrációs és szimulációs egységeinkben élethű szimuláció eszközökön sajátíthatod el a különféle beavatkozásokat (pl.: vérvétel, infúziós terápia, betegvizsgálat, punkciók).

Ápoló Bsc

Életképek a szak hallgatóival

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

+36-30-1842289

info@etk.pte.hu