Sportdietetikus
A képzés célja
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező sportdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabb edzések mellé felsorakoztatni a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat annak érdekében, hogy mind az amatőr, mind a profi sportoló teljesítménye maximumát tudja nyújtani, egészségének megtartása mellet.
A sportdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására sportág, mozgásforma és az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási intervenciók megtervezésére és kivitelezésére, terápiás étrendek kialakítására mind az egészséges – mind az eltérő egészségügyi állapottal rendelkező sportolók esetén. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra is, hogy az egészséget, és az optimális teljesítményt szem előtt tartva, mind a hobbi, mind a versenysportolók számára a felkészülési és verseny időszakban megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.
A sportdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a sporttudományi kutatásokba, a sportkutatásokkal foglalkozó team munkáját elősegíti, kiegészíti.
Képzési díja: A szakirányú továbbképzés díjának megtekintéséhez kérem kattintson ide!
Képzési idő: 2 félév
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon cím: 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3., tel/fax: (30) 184-2289, (30) 184-2428, e-mail: info@etk.pte.hu kérhető.
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Sportdietetikus
A szakirányú továbbképzés képzési területei: Orvos- Egészségtudomány
Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 60 kredit
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök, és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): sportanatómia, terhelésélettan, sportélettan, biofizika, biomechanika, biológia, biokémia, élelmiszerkémia
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): rekreáció, sporttáplálkozás alapjai, különböző korcsoportok sporttáplálkozása, sport és folyadékfogyasztás, étrend-kiegészítők,
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): egészségfejlesztés, sportpedagógia, sportpszichológia, sportág-specifikus táplálkozás, fogyatékkal élők sporttáplálkozása, étlaptervezés, szakmai gyakorlat
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): sport és prevenció, fizioterápia, relaxációs technikák, rendezvényszervezés, sportmenedzsment, prezentációs ismeretek
A szakdolgozat kredit értéke: 0 kredit
A sportdietetikus a szakképzettség birtokában ismeri:
a biokémia és az élelmiszerkémia legújabb tudományos eredményeit, amely ismeretanyagon keresztül értik, hogy a tápanyagok hasznosulása hogyan és milyen módon a legideálisabb
a molekuláris biológia legújabb tudományos eredményeit, összetett módon szemlélik az élő szervezet szerveződési szintjeit perkurzoroktól a sejteken keresztül egészen az emberig
a szív, a keringési és a légzési rendszer működését,
a kardio-respiratórikus rendszer terhelés adaptációját,
az aerob és anaerob energiaszolgáltatás folyamatát (energetikáját),
a fizikai igénybevétel, a külső terhelés élettani hatásait,
a rendszeres testedzés hatásait a holisztikus értelemben vett egészségre,
a korszerű edzéselméleteket, a terhelés, a kifáradás, a kondícionálás, a teljesítményfokozás élettani alapjait
mozgatórendszer sportág specifikus mechanikai működését, valamint a mozgatórendszer működését vizsgáló eszközöket és eljárásokat
az életminőséget károsító, illetve javító tényezőket, a rekreáció az életminőség összefüggéseit
az egészségfejlesztési programok kialakításához szükséges alapvető ismereteket, amelyekete alkalmaz egyéni, közösségi és szervezeti szinten is
a sportolók energia és egyéb tápanyag szükségletét,
a beépíthető fehérje, zsír, szénhidrát vitamin és ásványi anyag forrásokat, élelmiszerkategóriákat
a különböző életszakaszokban ajánlható étrend elemeit
és képes étrendet összeállítani a sporttáplálkozás lehetőségeit és szükségleteit figyelembe véve
a sportolók folyadékszükségletét és a sportágakhoz fűződő folyadékbevitel mértékét
a legnépszerűbb sportitalokat és azok jellemzőit
a teljesítmény és versenysport legfontosabb szabályait, képes a versenysportolóknál különbséget tenni, az anaerob aerob energia rendszerek között
a szénhidrát-feltöltési technikákat, a tápanyagok optimális beviteli lehetőségét versenysportolóknál
a NutriComp Sport – programot, melynek segítségével, képes a megtanult ismeretanyag birtokában (korcsoportok, sportágak, vegetáriánus sportoló, regeneráló étrendek) egyéni és csoportos étlaptervezésre
a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők közti különbségeket és hasonlóságokat
a funkcionális élelmiszerek és étrend kiegészítők pozitív élettani hatásait valamint képes objektíven megítélni az ezen termékcsoportokban rejlő kockázatokat is
és képes önállóan döntést hozni arról, hogy mely termékek illeszthetőek be a korszerű sporttáplálkozásba, a kitűzött étrendi- vagy éppen versenycélok függvényében
az egészségfejlesztés koncepcióját, képes önálló egészségfejlesztési terv elkészítésére
és képes hitelesen ellátni az egészségfejlesztői feladatokat
a sportoktatás folyamatát és a sportágválasztás befolyásoló tényezőit
a sportpszichológia alapvető módszereit, amelyeket készség szintjén alkalmaz is
a fogyatékkal élő sportolók egyénre szabott szükségleteit
a prevenciós sport programok kialakításához szükséges állapot felmérések módszereit és eszköztárát,
a rehabilitációs programok kialakításához szükséges feltételeket és eszközöket, részt vesz komplex rehabilitációs és táplálkozási programok kidolgozásában
a megfelelő relaxációs technika kiválasztására és alkalmazására
az egészségnevelést, az egészség megőrzést célzó nemzeti, regionális, helyi, lakóközösségi és nemzetközi programokat
a mozgásprogramokban alkalmazható technikákat, amelyeket önállóan képes alkalmazni is
a prezentációs technikákat és annak eszközrendszerét
a sportgazdasági alapfogalmakat, összefüggéseket
az üzleti logika sportbeli működését
A sportdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
az egyén életmódját elemezve rizikófaktorok megállapítására, életmód tanácsadásra, egészségfejlesztési programok kidolgozására,
egyénre szabott megelőző, egészségfejlesztő, dietoterápiás programok összeállítására, megszervezésére és kivitelezésére,
tervet és programot állít össze mind amatőr- mind profi sportolóknak, ötvözve a táplálkozás – és sporttudomány alapelveit és tapasztalatait,
sport specifikus táplálkozási szolgáltatás biztosít egyéneknek, teameknek, csoportoknak,
szűréseket, méréseket, követést és monitorozást végez versenysportolóknál és hobbi sportolóknál különböző körülmények között,
hatékony, integrált, korszerű és tudományos alapokon nyugvó táplálkozási intervenciót valósít meg a felkészülési és verseny időszakokban a versenysportolók számára,
gondoskodik a sporttáplálkozás oktatásáról az aktív fiatal korúak számára a legkülönbözőbb közösségekben (iskolák, iskola utáni programok, klubok)
szolgáltatást nyújt sporttáplálkozási folyamatokban, az egyetemek különböző rekreációs központjaiban az aktívan sportoló hallgatóknak, a személyzetnek, akik fizikai aktivitást végeznek.
korszerű táplálkozási ismereteket és szolgáltatást nyújt egyénileg és csoportosan sportolóknak, az egészség megőrzésre fókuszálva, különös tekintettel a betegség megelőzés szempontjaira.
tanácsot adnak versenysportolóknak és aktív egyéneknek különböző fizikai aktivitási helyzetekhez igazodva,
részt vesz tudományos teamek munkájában a sport különböző területein,
hatékonyan alkalmaza a megszerzett ismereteket és a bizonyítékokon alapuló elveket a kliensek és páciensek adatainak értékelésénél, ezen csoportok bizonyos értékeinek (pl.: laborlelet, antropometriai értékek) analízisére, közlésére és interpretálására,
ismereteit és jártasságát a dietetika területén a szakmai szervezetek (EFAD, MDOSZ) gyakorlati standardjainak, valamint szakmai előírásainak megfelelően alkalmazza,
programokat tervez, vezet, értékel és ismerteti a táplálkozási kutatások eredményeit a mozgás és sport területén,
tanítja a táplálkozást a mozgás és sport területén, felhasználva a gyakorlati tapasztalatokat (pld. élelmiszer nyersanyag vásárlás, ételkészítés, tartósítás kertészkedés mint hatékony fogyókúrás eszköz, különböző lehetőségek a testtömeg növelésére a zsírmentes testtömeg javára.)
egyéni és csoportos étrendet állít össze a felkészülési időszak alatt ugyan úgy, mint sportesemények, versenyek idejére,
szintetizálja a tudományos adatokat, lefordítja a gyakorlat nyelvére, és közzéteszi a szakmailag releváns és megalapozott információkat a média különböző területein (internet, TV, írott sajtó)
Személyes adottságok, készségek
A sportdietetikus rendelkezik:
jó kommunikációs készséggel,
kreativitással, rugalmassággal,
probléma felismerő, elemző és megoldó készséggel,
az új ismeretek befogadására való képességgel,
személyes felelősségérzettel,
társadalmi érzékenységgel,
empátiával; humánummal,
erkölcsi normák tiszteletben tartásával,
megbízhatósággal, pontossággal,
magas szintű szervezőkészséggel,
a személyi jogok tiszteletben tartásával,
az élethosszig tartó tanulás és önképzés képességével.
Hol helyezkedhetsz el?
A képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciák birtokában elhelyezkedhetsz sportegyesületeknél, szabadidős csoportoknál, sportkórházaknál, egyetemi, főiskolai szabadidős központoknál, sportmarketinggel és – menedzseléssel foglalkozó magáncégeknél és vállalatoknál, állami sportegyesületeknél, fitnesz, wellness központokban, sportkutatással foglakozó főiskolai és egyetemi teamekben, hadseregnél, tűzoltóknál, rendőrségnél valamint egyéb állami szervezeteknél.
Továbbtanulási lehetőségek, doktori képzés
A szakirányú továbbképzést követően a hallgatók a Kar mesterképzésein is folytathatják tanulmányaikat, majd a képzés végzését követően a Kar doktori képzésében vehetnek részt, melynek végén doktori fokozatot (PhD.) szerezhetnek.
Kiket várunk?
Legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.
További információk/Megjegyzés
Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat és a felvétel egyéb követelményeit a www.felvi.hu weboldal tartalmazza.